domingo, 4 de diciembre de 2016


Els Amics dels Gegants de Monblanc tanquen la temporada 2016 

http://www.novaconca.cat/article/38375/els-amics-dels-gegants-de-montblanc-tanquen-la-temporada-2016


Aquest passat diumenge 27 de novembre els Amics dels Gegants de Montblanc van acomiadar la temporada amb una sortida a Barcelona, concretament a les festes de Sant Andreu de Palomar.  Recuperem ara la entrevista que El Pedrís va efectuar a Ismael Porta, president dels Gegants i Nans de Montblanc i al Marc cap de colla de els Gegants de Torroella de Mongri, una de les colles participants, durant la II Trobada Gegantera i “Nanos de Montblanc”.
En aquesta diada hi preneran part els Gegants de Montbrió del Camp, els Gegants de Torroella de Montgrí, els Gegants de Sitges, els Gegants de Tàrrega, els Gegants de Montblanc, els Nans de Terrassa, els Nans de Montblanc, la Banda de Música Verge de la Serra, els Grallers de Montgrí, els Grallers de Tàrrega, els Grallers de Sitges i els Grallers de Montbrió del Camp.


SEIEM AL PEDRÍS amb...

AMICS DELS GEGANTS  I NANOS de MONTBLANC
II Diada de Gegants i Nanos centenaris de Montblanc 5-11-2016 



Parlem amb Ismael Porta el president dels  Gegants i Nans de Montblanc.  
                                         
PREGUNTA. Quina és la diferència o particularitat entre Nanos i Capgrossos?
RESPOSTA.  En diem “nanos” per tradició a Montblanc, potser és incorrecta, però és com els hi hem dit sempre, i no fa referencia a  que siguin nens petits.
Els capgrossos sempre són més alts que els nans,  mirant per la boca, en canvi els nans mirant pel front .  
Tenim 8 xiquets que eran els més antics i l’any 2006 varen fer quatre de nous, perquè els portin nens encara mès petits. 
 
P. Ens expliques una mica la vostra història, com va néixer el grup de gegants.  
R.  Aquets gegants són del 1864,  els nanos no sabem si són més antics. L’any 1910 hi ha una reparació important dels nanos, suposem que eren anteriors, Joan Amades també diu que els nanos aquests eren els pares dels gegants, però no ho sabem, de moment hem buscat però no hem trobat les dates.

P. Representen algú en concret?.
R.  No, son més o menys iguals, segons l’Amades, també deia que n´hi havia dos  d`iguals però més grans d’idèntica factura que els altres.

P. Teniu alguna diferència amb altres grups?
R.   La diferència principal d`aquí és que ballem amb banda de música. Antigament es ballava  amb un flabiol però a partir de 1920  quan van sortir els passos dobles i tot, llavors vam començar a ballar amb una banda de música.  Quan anem a fora amb graller, però a Montblanc amb banda de música.

P. Amb coreografía, teniu alguna en particular?.
R.  No, perquè hem anat ballant al mateix que s´ha anat ballant sempre, i ballem els mateixos ritmes del 1920 cap a aquí. Tenen un ball propi que es el”Ball de nans”

P. Actueu sempre amb els gegants?
R. Bé, tenim una rèplica dels gegants.  Avui mateix surten els centenaris, aquí a Montblanc surten per les fires, per la Festa Major el 8 de setembre, llavors quan anem a fora anem amb unes rèpliques que són exactes.

P. Com feu la selecció de les colles participants?.
R. Intentem buscar que hi hagi una representació una mica de cada província, que  hi hagi grups també amb nans, i que siguin una mica antics, que siguin centenaris i que puguin venir o que els deixin venir a una trobada centenària.

tenen la característica
que porten un cabell natural

P. És el segon any, teniu intenció de continuar?
Si, el problema és aquestes dates, que sempre enganxes que fa fred, o plou (com avui)…

P. Quant pesen aquest gegants?.
R.   Els centenaris pesan 84 quilos el gegant i la geganta uns 80 Kg.
Llavors també tenen la característica que porten un cabell natural,  que és donació de gent d’aquí Montblanc, la  geganta un mínim de 60 cm. La matèria prima es
 d’aquí i la fabricació  d’un autor de Tarragona. 
(*A la fotografia Vero Molina perruquera montblanquina,  preparant-los per les Festes Extraordinàries de la Mare de Déu de la Serra 2016)

P. Algun projecte.
R.   Acabem la temporada.
No som de sortir cada setmana, fem quatre trobades centenaries, millor que no pas sortir cada setmana movent 70 persones, això s’ha de tenir en compte. Jo mateix estic amb 15 entitats més diferents.

P. Hi ha continuació amb el jovent?
R.   Si,  però quan creixen els nens ja no queda bé,  sap greu
alguns els recuperem ja com a geganters

P. Els seus noms?
R.  No  en tenen,  senzillament el gegant i la geganta.
Els nens tenen un ball propi que es el”Ball de Nans”

P. Ensenyeu a les escoles?
R.  Si només a dotze nans, i per tant hi ha llista d’espera.

Moltes gràcies, ens acomiadem de l’Ismael i ja Els  Grallers de Torroella arrenca’n la sortida  amb força des de les arcades on  ens haviem aixoplugat, ha parat de ploure i un munt de gent s´hi va afegint. Comença la Cercavila!.









SEIEM AL PEDRÍS amb...

LA COLLA DE GEGANTS DE TORROELLA DE MONTGRÍ

Parlem ara amb el cap de colla dels Gegants de Torrroella de Montgrí,  el Marc Muñoz i un altre membre de la colla, Carme Buireu, geganters des de fa més de 15 anys.
 Son una de les cinc colles convidades a aqusta II Trobada a  Montblanc. Ens visitan desde Girona.
Tot el que puguis trobar (ens diu el Marc) sobre Gegants del Pi, Gegants de Vilafranca, de Torrroella, Montblanc, etc. algú ho va començar a documentar a partir de la data que ho va trobar, però segurament venia d’ abans,  sobre gegants ve del 1604, 1606, no es una cosa exclusiva de la processó del Corpus. Es fa a molts llocs.




PREGUNTA. Us han convidat  com a gegants centenaris. Expliqueu una mica la vostra història.
RESPOSTA. Son gegants del segle passat, a la gent els hi agrada.
El primer document que parla dels gegants de Torroella data  del 1604,i parla d’un gegant i un drac, la geganta va venir desprès.
Antigament els portaven gent de l‘ajuntament  però a partir del 96 es va crear un grup . Els grallers son una entitat a part, però sortim plegats, perquè els gegants sense música no s’entenen . Avui aquí a Montblanc hem vingut 77, però no estan ni tots els grallers, ni tots els geganters,  Els portadors de gegants són 22, hi ha la família, companyía, després músics, etc.


 els gegants sense música
no s’entenen

P. Quan pesen els vostres?
R. Aquestes figures se’n van a 60 quilos. Com els de Montblanc  tenen la característica de no tindre nom, són el gegant i la geganta, el guerrer i la dona del guerrer en aquest cas. 

P. Com transporteu els gegants?
R. Vam construir un remolc especial perquè fos més còmode. Els gegants estan fets a Olot. 


P. Qué és el que més us agrada de la vostra tasca i  en general del món geganter?

R. Doncs que ens ho passem bé.


P. Fora d’aquí on trobaríem gegants?
R. Per tot arreu, a finals de juny anem a França. Hi ha gegants a Sud-amèrica, Àfrica, Austràlia, etc… . A Costa Rica els anomena’n “mascaradas”, alla la cultura dels gegants es diferent.
També hi ha gegants amb rodes. A Girona el Gerió és un gegant de tres caps i és molt gran.

P. El jovent continua aquesta tradició gegantera de Torroella?
R. Si que hi ha colles que és troben amb aquest problema, nosaltres no el tenim. De vegades amb escoles també fem feina conjunta.




P. Ens podríeu parlar de la vostra difusió més enllà de les fronteres?, com valoreu la trobada de fa dos anys a Costa Rica?

R. Bé no som l’única colla que ha sortit,  ens explica la Carme, els de la Bisbal van anar a Nicaragua, els de Barcelona al Japó. Hi han trobades internacionals de gegants que propicien l’intercanvi.

P. Entre els vostres gegants hi ha que destaquin. Teniu una figura estrella?
R. No. L’any que bé tornarem a recuperar l’àguila, figura documentada des de 1604. Tot un seguit de figures estan vinculades al Corpus, però segur que abans ja n’hi havia. Fa dos anys vam estrenar el drac i ara toca recuperar l’àguila.

Com anècdota en Marc i la Carme destaquen que al fer-se la celebració dels 400 anys de l’església de Sant Genis a Torroella, els gegants van ballar i van entrar per primer cop dins l’esglesia. També, quan vam anar a Costa Rica, una rèplica dels gegants va atravessar l’oceà. Aquest any els gegants de Costa Rica han participat a Torroella, ens han tornat la visita.
A Torroella sortim per Sant Genis que es la festa major i per Sant Andreu que hi ha fira. Per Santa Anna anem a l’Estartit. Hem estat a Girona, La Bisbal, Molins de Rei, Perpignan i altres pobles de la Catalunya Nord. La veritat es que participem en molts aplecs.

Seguidament van sortint el reste de colles, i sota la petita pluja anem seguin al ritme engrescador de la música dels Grallers i la Banda de música Verge de la Serra de Montblanc, fins al Casal, on gaudirem 
de tots els balls de Nans i Gegants.










No hay comentarios:

Publicar un comentario

Finalitza amb molt bona acullida i èxit d´asssitencia el IV Forès poesia i música

El dissabte passat 1 de juny , vam poder gaudir de una esplèndida jornada amb molt bona poesia, música, i gastronomia, acompanyats del sol i una mica de vent.

Les diferents intervencions van ser d´una alta qualitat, deixant a tots als assistents que van pasejar pel poble tot el dia amb moltes ganes de continuar la ja consolidada trobada anual FORÈS POESIA I MUSICA.

Us fem un tastet dels actes.

1º trobada punts de llibre

1º trobada punts de llibre
a la Plaça del Mirador durant el mati es va fer intercambi de punts de llibre. Iº Trobada anual a Forès PiM a carrec de l´Asssociaciò l´Esquerritx de Montblanc

Durant tot el dia també va estar presenta la llibrería La Baldufa de Montblanc

Any Salvador Espriu, breus pinzellades per part d´Enriqueta Moix, poeta de Montblanc

Benvinguts sempre els glosadors!

Un ball amb la Mireia Mena

Exposició Mail-Art a la Sala de Forès.

Exposició Mail-Art a la Sala de Forès.
Exposició Arxiu Museu del Taller del Sol de César Reglero.

El Quico, el celio, el noi i el mut de Ferrerìes, no s´hi cabia a la carpa

descans i fideuada a la carpa.

Marçal Font i els Low Low Blow. Catarsis colectiva!

Roger Más i el seu grup. Èxit total!

IV FORÈS POESIA I MUSICA

IV FORÈS POESIA I MUSICA
1 de Juny 2013 IV Forès poesia i musica

Inauguraciò divendres 10 de Maig a Montblanc

Inauguraciò divendres 10 de Maig a Montblanc
A la Sala Sant Miquel de Montblanc, Marcel Rubio, exposa una colecció de 33 aquarel.les basadas en una narrativa visual desprès de fer un recorregut personal desde Forès fins arrivar a Montblanc.

Finalitza amb éxit l´exposiciò "Montblanc de 9,30h. a 12,30h."

La exposició d´aquarel.les "Montblanc de 9,30h. a 12.30h." realitzada per Marcel Rubio va fiinalitzà el passat diumenge 26 amb una excel.lent acollida.

L´autor va oferir una extensa producció d´obra, que va ser molt ben valorada per els visitants, sent las característiques més comentades las de qualitat artística, bona tècnica, i originalitat. Així com la visió d´un Montblanc, diferent des de una mirada juvenil.

Es va poder observar una difícil tècnica que no admet rectificació, i en la que el jove autor demostra una molt bona execució y aconsegueix superar la dificultat.

Aquarel.les que van sorprendre i emocionar a més d´un visitant.

L´artista va manifestar personalment al seu agraïment al senyor Joan Miquel Sant Feliu, per la magnifica oportunitat que brinda als joves creadors, en cedir una sala, tan emblemàtica a Montblanc com es la sala Sant Miquel

Marcel Rubio exposarà el proper setembre a Reus, a la sala Anquin´s, en una expsició col.lectiva.


algunes mostres...

10 poesies il·lustrades III FPIM

10 poesies il·lustrades III FPIM
Imatges de la exposició

Matí de Glosada al III Forès Poesia i música 2012

Matí de Glosada al III Forès Poesia i música  2012
feu CLICK

A dinar! III FPIM

A dinar! III FPIM
Fideuada a la carpa i amb el grup musical La Mentideta

Tarda de trobadors al III FPIM

Tarda de trobadors al III FPIM
Guillem de Poitiers, Guillem de Berguedà

A la nit "ombres de plata" amb Marc Parrot III FPIM

NOTÍCIES: Es constitueix la Xarxa de Municipis Medievals

El dissabte 24 de març de 2012 vam assistir a l'acte oficial de firmes per enxarxar municipis medievals.
Celebrat al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, vem gaudir d'una jornada esplèndida. Us en deixem una petita mostra fotogràfica d'aquesta bona iniciativa per part de les associacions dels diferents municipis medievals.
Formaran part d'aquesta xarxa, Badalona, Mora d´Ebre, Besalú, Montblanc, Súria, Bagá i Sant Pere de Vilamajor.


Recepciò , dos amables anfitriones,ben medievals...

Moment de l´acte e amb diferents ponents: Jordi Estivill, Jordi Lopez i Josep Capellà,. Cloenda per part de l´Alcalde de Badalona García Albiol

durant l´intervenciò de Jordi Lopez, (associaciò llefia)

Representants dels municipis de Súria, Besalú, Mora d´Ebre, Sant Pere Vilamajor, Bagá, Montblanc, ,i Badalona desprès de signar l´adhesiò a la xarxa de municipis medievals.

moment de las signatures devant notari

i dins de la jornada: visita guiada al imagnific i molt intèressant Monastir de Sant Jeroni de la Murtra



...talment "un llibre de pedra"

...i una bona paella popular en acabar la jornada!

III Forès poesía i música -INFORMACIÓ :

L'associcació cultural el pedrís, una vegada a l'any proposa una festa a la Conca de Barberà (Forès)relacionada amb poesía i música, amb activitats incloses.
Normalment s'organitza pels volts de Maig, Juny...
Si en voleu veure el vídeo de un Forès poesía i música, cliqueu a
( El que anem fent) situat a la part superior de l'explicació de que és un Pedrís.

Forès poesía i música

Aquí en teniu unes fotografíes :

I Forès poesía i música 2010

I Forès  poesía i música 2010
Anna Maluquer acompanyada de la Big Bang Valona

II Forès poesía i música 2011

II Forès poesía i música 2011
El poeta visual sergi Quiñonero i el grup d´estels mira-mira II Forès 2011

cartell del II Forès poesia i musica

cartell del II Forès poesia i musica
Celebrat el 4 de juny 2011